Thursday, 2 May 2013

PRU-13

Assalamualaikum, saudara saudari, para blogger yang disayangi semua... hikhikhik....
mesti tertnya2 kemana menghilangnya farrah yang dulu..hahahaha...
mungkin terlalu lamaaaa sangat aku meninggalkan dunia blogger nie.... smpai terasaaaa otak dan jari jemari ku ini...susaaa betoiii mahu wat entry kali nie.. hahahha... almaklum selama setahun tak update.... mesti rasaaa janggal & idea pn kurang... so, sebagai pembuka entry kali nie...terima lah  crita dari ku.....ehehehehe... :) (nyayokkkk sgt) ahhahaha..

tarikh hari nie, 2/5/2013 (khamis)
uhm..... macam tak percayaaa jerrr...cpt sangat masa berlalu, Alhamdullilah... aku masih bernafas sehingga hari ini...
utk entry kali nie, aku nak kongsi sikit pls PRU-13 nie, hehehe... mesti ada yg binggung kok tambah BENGGANG.... apaaa hal PRU-13 nie kn..hahahha... apaaaa yg BEST sgt kn...ok..ok...ok PRU-13 nie mewakili PILIHAN RAYA ke 13,/2013..hehehe...
so, napa aku beriaya2 sangat mahu berkongsi critaaa psl PRU-13 kn..."mcm lha tak ada benda lain nak di sturi2 kn..."kekekkee..

actually, PRU-13 nie menjadikan sangat spesel bagi aku... sbb, ini merupakan kali pertama buat aku untuk memberikan undi kepada parti yang aku rasa LAYAK untuk memimpin kerajaan kita! yeah...heheheheh
wlupn, sebenarnya... aku blurrr jg mcmna mahu menggundi nie..hahahaha...
kadang terfikir juga... mcamana lah perasaan nanti tue...hehehehe..
dulu balik2 dengar mak bapak duk excited crtaaa psl PRU nie..hahahha... skg dah besar panjang macamnie... baru lah aku mengerti... kesusahan dan kepayahan dan pengorbanan para calon2 kita... uhm.... semua nie... bukan semata2 untuk memberi undi... ttpi. kita sebagai RAKYAT perlu BIJAK untuk memilih pemimpin kita utk 5 tahun akan datang nie.... uhmmmm.....patut lha... asal PRU... mesti mak aku duk depan TV dengan pen & suratkhbr dkt tangan..hehehhee..rupa2nya... duk catit psl UNDI nie..hehehehe... "mengalahkan mcm SPR lha pulaaa mak aku waktu tue..hahahahha "
so, kepada adik2 diluar sana...bila dah umur capai 21 tahun, cepat2 lah..daftar ahli tuk mengundi ya...
disebabkan kerajaan kita merupakan "KERAJAAN DEMOKRASI" so, kita sebagai rakyat harus jalankan tanggungjwb kita sebagai pengundi.... "ok, adik2 sayang?" hehehehe...

so, kepada mereka2 terutama yang datang untuk menggundi... sebelum pergi mengundi tue jgn lupa brekfasss ye... supaya nanti tak lah lapar kan.... pastue, jangan lupaaa bawa IC yeee..
dan berpakaian lah kemasss & selesa...
walaupun, keadaan nanti pasti sesak.... harap kita besabar dan menunggu barisan utk memberikan undi...

so, akhir sekali....
SELAMAT MENGUNDI,
SELAMAT MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB, DAN SALAM 1 MALAYSIA..
peacey :)





Wednesday, 24 October 2012

DEBARAN KIAN TERASA

ASSALAMUALAIKUM... (SEBAGAI PEMBUKA KATA)

Buat sekian lama nya, hari ini baru terasa mahu "update" sikit aku pnya entry.. ekekekkee...:P
lama sgt rasanya... aku berdiam diri dr untuk mencoretkan sepata dua kata d blog aku nie... apapn, tadaaaaaaaaaaaa.... aku disini dengan hasil nurkilan ku sendiri.. heheheh..:)
untuk ku kongsikan bersama semua,
post aku yg bertitle kan "debaran kian terasa" amat sesuai dengan cerita ku buat kalian disini,
hari yang aku nanti-nantikan, kini tdk lama lg...
hari aku bergelar siswazah "IJAZAH sarjana muda dengan kepujian (kaunseling)"
3/11/2012 merupakan tarikh aku menerima segulung ijazah~~ walaupun, pada sesetengah orang ianya merupakan sesuatu yang biasa2 sahaja.. tapi pada aku... itu lah hari yang aku nanti kan selama ini.. walaupun, lepas nie mgkin aku akan lebih memikirkn pasal kerjaya.. tetapi itu tidak apa.. kerana, itu memang lumrah dunia... lebih2 lagi aku sangat2 lah memerlukan duit untuk menyara kehidupan ku. wlaupun aku tahu, aku mempunyai kedua ibubapa yang berkerjaya, tp itu bukan alasan untuk aku dimanjakan.. ehhehehe.. manja lah sangat kan...
selain itu, apa yang paling mengembirakan aku, dalam masa sama aku menanti untuk pg aku pnya convocation... aku sebenarnya tidak sabar dengan hadiah ku nanti.. hehehehe.. (opz, inda bley bagitahu disini, nanti tidak termakbul plak) ehehehhe... apapun, mudah2an PASTI ada untuk ku... yeah....
apapn, aku juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada my unty mimi n my grandma sbb, sudi mahu sama2 pg menghadiri aku pnya konvocation d KL nanti... semoga nanti aku dpt berbalas pantun kepada mereka.. and buat my parent bapa n mama, tq sangat2 sebab bertungkus lumus mencari nafkah untuk hari itu... tidak lupa kepada my sis, tahniah kerana turut menamatkan pengajiannya di UMS tempoh hari...
ok lah.. itu saja dari ku... nanti ada masa terluang aku akan update lagi ya... :)

Wednesday, 30 May 2012

saya sangat free~~~

Alhamdulilah~~~
berakhirlah sudah prtikal aku disekolah menengah kebangsaan Bandaraya KK... huhhuhuh,
walaweeeeeeeeeee (word yg aku copy from kwn) ehehehehhe~~
dan terimaksh kepada guru2 kaunseling yang banyak membantu aku sewaktu ptikal 3bulan itu...
amat2 berbesar hati menerima tunjuk ajar mereka dan ini banyak memberikan aku peluang untuk belajar dimana kekurangan yang perlu aku perbaiki d masa2 akan datang...
dan sekarang, betapa aku rasa aku sangat bosan menanti kemasukan semester baru...
aduh!!!!!! BOSANNNNNNNNNNNN~~~~
Aku ingat aku mahu kerja bah~ aduh!! aku lebih suka tension pasal kerja dari tension memikirkan orang yang tiada pedoman hidup!!!!!!!
isk!!!!! malas mahu ingat~~
so, skg nie aku rasa aku perlu focus pada kerjaya.... uhm!!!! pa ya kerja yg bagus nie~~ uhm!!!!
tp, untuk pengetahuan kamu~~ skg nie aku jd bisneswomen~~ aku jual product kecantikan secara online..so, ini rasanya dapat membantu aku untuk mencari income~ walaupun begitu payah mahu mencari pelanggan~~ tp, at least aku mencuba...
so, doa kn terbaik utk aku ya~~ AMIN YA ALLAH~~~
tp, setakat nie...sambutan agak menarik~~ mudah2an aku dpt lagi pelanggan yg ingin mencuba nya~~
so, itu sahaja buat hari ini~~
hehehehhe~ all the best

Sunday, 5 February 2012

TEKNIK MEMBUAT TATOO PALING GILAKKKK!!! AUCH~~


HAHAHAHAHAHA~~~~~ MESTI KORANG TERKEJUT KAN DENGAN ENTRY AKU KALI NIE~~~ HUHUHHUHHUUH~~~
NIE BUKAN CERITA MAIN-MAIN WEI~~~
TAPI, KALAU BERANI CUBA LAH~~
SO, INI ADA LAH CARA MEMBUAT TATOO YANG PALING GILAK AKU RASA SEBAB ORANG NIE SANGGUP TAHAN KESAKITAN NYA~~~ ADUH!!!
OK! CHECK IT OUT~~



FIRST SEKALI~~~ TADAAAA~~~~~!!!

DAH TUE~~~~ KENA SIAT2 KULIT YANG DI KEHENDAKI~~~

BILA SAMPAI TAHAP NIE~~~~ TUE LHA SISA KULIT TADI~~

OK~~~NAMPAK MACAM DAH SELESAI KAN~~~ KULIT BENGKAK2 JADI NYA

KENA TUNGGU OK SIKIT~~~~ BARU NAMPAK KESAN DIA

LASTLY~~~INI LAH HASIL NYA~~~~ CANTIK JUGAK KAN~~HAHAHAHAHA~~~~

SO, KEPADA MEREKA DILUAR SANA~~ KALAU YE PUN TERHINGIN SANGAT NAK BUAT TATTOO NIE, PASTI KAN ANDA YAKIN DENGAN PILIHAN ANDA~~HAHAHAHHA~~~
OUT

Wednesday, 1 February 2012

~~~kaunseling~~~

Maksud
Kaunseling merupakan satu proses perhubungan menolong yang sistematikberasaskan prinsip psikologi yang dilakukan oleh kaunselor profesional bagi menghasilkan perubahan, perkembangan dan penyesuaian peribadi klienyang menyeluruh secara sukarela sepanjang hayat berlandaskan etika kaunseling…. Lagii??


objektif
Meningkatkan pembangunan personel potensi diri dan kematangan sosial.
•Membolehkan individu lebih bertanggungjawab dan mampu mengendalikan tingkahlakunya.
•Membantu individu agar lebih bersikap terbuka dan mampu membuat pilihan yang terbaik bagi dirinya
•Membantu individu mengatasi gangguan emosi bagi mencapai kepuasan selaras dengan nilai moral, agama dan norma masyarakat
•Membantu individu menyesuaikan diri dengan cabaran dalam suasana persekitaran
•Membantu individu mengenali diri dalam persoalan yang dihadapi demi menghasilkan perubahan imej diri positif
•Membantu individu menilai kekuatan dan kelemahan diri


salah tanggapan terhadap kaunseling

•Kaunseling hanya untuk orang yang bermasalah
•Kaunseling hanya untuk pelajar IPT sahaja
•Kaunseling adalah berbual-bual sahaja
•Kaunseling boleh ubati semua masalah tingkahlaku
•Kaunseling untuk orang kaya sahaja
•Kaunseling untuk murid sekolah sahaja
•Kita dipsiko’apabila berjumpa kaunselor
•Apabila dah tak terkawal barulah jumpa kaunselor Unit



“Sebaik Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi
manfaat kepada manusia lain lain”



Monday, 30 January 2012

my frist day as~~~ practicum teacher ~

hahahhahaa~~~~
Hari pertama menjadi guru praktikal sekolah adalah hari yang amat dinanti2kan, wlupn sebenarnya diri ini amatlah gugup, gelisah dan takut sekali... ekekekkek~~~ alah, biasa lha bah tue kan, normal untuk setiap manusia merasa perasaan sedemikian~~~ :P

hari ini 30 january 2012~~
merupakan tarikh LAPOR diri sebagai guru praktikal kaunseling di SMK BANDARAYA (ish~balik2 kasitau, padahal hari tue sudah pn kasitau, minta puji kn) hahahha.....:P
persediaan diri yang dilakukan seperti berpakaian kemas dan yakin pada diri sendiri....
(itu adalah asas persediaan yang dilakukan, kerana ianya amat membantu sangat2)

ok! hari pertama ku disekolah~~
selepas jak LAPOR diri dengan PK1 (penolong kanan 1)
kami diminta untuk terus berjumpa dengan ketua guru kaunseling sekolah hj.solihin nama nya lau ku xsilap~~~ cikgu ini~~~ baik orang nya~ peramah dan mesra serta memahami sangat2~~~
oleh itu, aku sangat bertuah sebab aku dgn kwn ku ANIS~~~ dapat sidang yg sama iaitu sidang pagi~~~ and lebih2 lagi mentor kami amat lah sporting HABIS~~~ bestt~~~~~lah cikgu dia~~~ kiut lagi~~~ duh, tp sudh kawin OK! hahahhaha~~~ and nie cikgu pempuan tau~~~
pada mula nya~~~ ingat hari pertama duduk jak lah d bilik guru kauseling~~ tgk2 awal2 lg sdh dapat jadual guru ganti~ hahahhaha~~~ memang excited sangat2 mau masuk kelas~~ almaklum lah pertama kali, so, caraku aku kuatkan semangat, minda kena buka luas2 dan bersedia untuk masuk kelas~~yeah~~~~ :)

untuk pengetahuan semua hari nie saja, 3 kelas aku kena jadi guru ganti~~
untuk masa pertama~~~ kira ok sikit~~ xda lah naik tangga tinggi2~~hahahahah~~wlupn 3tingkat jak sekolah tue~tp, sbb cuaca panas memang mandi peluh jg jadi nya~~ hhahahahah~~ :P

kelas pertama ialah kelas tingkatan (3 everlasting) nama jak mcm power giler kha~~~ tapi, pelajar dia semua ok2 wlupn ada lah beberapa pelajar yang active cikit~~~ yang suka sangat persendakan kwn dia terutama nya sewaktu sesi suai kenal~~~ tp, so far kelas nie memang happening~~ sempat buat sesi beriadah dalam kelas~~ sbb, waktu tue PJK (pendidikan jasmani)~~~ jd bagi chance lah dorang~~ hahahaha~~

ok~ untuk kelas yang kedua nie nama kelas tingkatan (3 Jasmine)~~~ kelas dorang nie berada nun disana~~hahahaha~~bukan lah jauh sangat tp, yang nda tahan tue kena naik smpai tingkat 3~~ duhh, bergegar jg lutut~~hahahah~~~
nama jak JASMINE~~~ tp, jangan silap tau pelajar dia semua nya aktif2~~~ sesetengah dari mereka tue sgt super aktif, hype aktif pn ada (sdh lah sangat, super lg, hype lg) so, boleh kamu bayangkan ~~~ orang bilang JAJAL NOKOPIO~~~hahahahah~~~ya ALLAH~~  mau buat sesi suai kenal pun.... aduh, punya lah payah~~~ gara2 terlalu bising so, aku terpaksa lah garang sikit~~~ kena tegas dan jangan bagi muka sangat~~~ so, terus terang~~~ "iya, aku terpaksa marah pelajar2 tue) ah, manopo di lah dorg mau cakap apa~~~ tp, sapa2 pn kena menjadi tegas jika keadaan tidak terkawal~~~ apapn, +ve nya~~~pelajar2 tue sangat happening habis~~~

then,
untuk kelas yang ketiga plak nama kelas nie tingkatan (3 Lavender),
pelajar2 dia sangat2 ok~~~ walaupun ada yang nakal2 sikit~~~ tp, mang ok lah~~~
secara jujur nya~~~ semua pelajar2 dalam kelas nie~~ semua cantik2, kiut2, manis2, manja2, handsome2~~~ eh, macam2 ada~~ (hehehehhe~~hehehe) tapi majority sangat lah pemalu~~~ ehehehehe~~hehehe~~~ kiut bah~~ aduh~~~
bila jak buat sesi suai kenal~~ semua macam excited gila~~~
"cikgu, minta no.HP..???cikgu minta bah FB cikgu???cikgu bangsa apa?cikgu sudah kawin?" hahahahah~~~ ini lah soalan2 yang tidak lekang dek mulut pelajar2 ni~~~ memang happening~~~
lepas tue~~ aku pn mula lah bagi kena pelajar aku nie~~~
"ah, kau sini JUSTIN BIEBER"~"ah, kau sini FAIZAL TAHIR~"ah, kau sini CHRIS BROWN" hahahahah~~~ ketawa berabis lah~~
mana lagi dengan karena pemalu~~~ kalo boley tembus tue lantai sampai ke kerak bumi dorang tgk~~~ tunduk yang pemalu sangat nie~~~comel lah~~~
mana lagi dengan kuat sangat ketawa kan kwn2 dorg~~~
isk, macam2 perangai~~ tp, memang sangat2 best~~
sampai lah~~~ tidak sedar akan waktu pulang~~~~ hahahahah~~~ sangat lah best~~~ :P

apapn,
melalui pengalaman menjadi guru ganti~~~
biarkan dorg buat apa dorg suka~~ tp, kena sentiasa ada dalam kawalan kita~~~
kita kena sporting dan kena tahu ambil peranaan~~~ kalo kita banyak ckp pn dorg tidak mahu dengan apa kita cakap xda guna juga~~~ so, kena tahu macamna mau ambil hati dorg, kena saiko dorg~~~ dan kena beri dorg perluang untuk tonjolkan diri~~~ hehehehehhe~~

~ just all for today~~~

ALL THE BEST



Thursday, 26 January 2012

UPDATE BLOG~~

ok!!~~~selesai dah aku coretan cerita tentang pengalaman ku hari nie~~~so, skg aku perlu UPDATE aku pnya blog~~~supaya nampak rock cket~~hahahhaha~~~kali nie, mau guna wallpaper hitam pulak, but of coz still guna beyonce, tgk lah kalo sdh borink2, baru tukar artis len plak~~~
untuk pemilihan lagu~~kita tunggu and dengar~~
LOVE JOY AND PEACE

Sharing is caring ^_^