Monday, 30 January 2012

my frist day as~~~ practicum teacher ~

hahahhahaa~~~~
Hari pertama menjadi guru praktikal sekolah adalah hari yang amat dinanti2kan, wlupn sebenarnya diri ini amatlah gugup, gelisah dan takut sekali... ekekekkek~~~ alah, biasa lha bah tue kan, normal untuk setiap manusia merasa perasaan sedemikian~~~ :P

hari ini 30 january 2012~~
merupakan tarikh LAPOR diri sebagai guru praktikal kaunseling di SMK BANDARAYA (ish~balik2 kasitau, padahal hari tue sudah pn kasitau, minta puji kn) hahahha.....:P
persediaan diri yang dilakukan seperti berpakaian kemas dan yakin pada diri sendiri....
(itu adalah asas persediaan yang dilakukan, kerana ianya amat membantu sangat2)

ok! hari pertama ku disekolah~~
selepas jak LAPOR diri dengan PK1 (penolong kanan 1)
kami diminta untuk terus berjumpa dengan ketua guru kaunseling sekolah hj.solihin nama nya lau ku xsilap~~~ cikgu ini~~~ baik orang nya~ peramah dan mesra serta memahami sangat2~~~
oleh itu, aku sangat bertuah sebab aku dgn kwn ku ANIS~~~ dapat sidang yg sama iaitu sidang pagi~~~ and lebih2 lagi mentor kami amat lah sporting HABIS~~~ bestt~~~~~lah cikgu dia~~~ kiut lagi~~~ duh, tp sudh kawin OK! hahahhaha~~~ and nie cikgu pempuan tau~~~
pada mula nya~~~ ingat hari pertama duduk jak lah d bilik guru kauseling~~ tgk2 awal2 lg sdh dapat jadual guru ganti~ hahahhaha~~~ memang excited sangat2 mau masuk kelas~~ almaklum lah pertama kali, so, caraku aku kuatkan semangat, minda kena buka luas2 dan bersedia untuk masuk kelas~~yeah~~~~ :)

untuk pengetahuan semua hari nie saja, 3 kelas aku kena jadi guru ganti~~
untuk masa pertama~~~ kira ok sikit~~ xda lah naik tangga tinggi2~~hahahahah~~wlupn 3tingkat jak sekolah tue~tp, sbb cuaca panas memang mandi peluh jg jadi nya~~ hhahahahah~~ :P

kelas pertama ialah kelas tingkatan (3 everlasting) nama jak mcm power giler kha~~~ tapi, pelajar dia semua ok2 wlupn ada lah beberapa pelajar yang active cikit~~~ yang suka sangat persendakan kwn dia terutama nya sewaktu sesi suai kenal~~~ tp, so far kelas nie memang happening~~ sempat buat sesi beriadah dalam kelas~~ sbb, waktu tue PJK (pendidikan jasmani)~~~ jd bagi chance lah dorang~~ hahahaha~~

ok~ untuk kelas yang kedua nie nama kelas tingkatan (3 Jasmine)~~~ kelas dorang nie berada nun disana~~hahahaha~~bukan lah jauh sangat tp, yang nda tahan tue kena naik smpai tingkat 3~~ duhh, bergegar jg lutut~~hahahah~~~
nama jak JASMINE~~~ tp, jangan silap tau pelajar dia semua nya aktif2~~~ sesetengah dari mereka tue sgt super aktif, hype aktif pn ada (sdh lah sangat, super lg, hype lg) so, boleh kamu bayangkan ~~~ orang bilang JAJAL NOKOPIO~~~hahahahah~~~ya ALLAH~~  mau buat sesi suai kenal pun.... aduh, punya lah payah~~~ gara2 terlalu bising so, aku terpaksa lah garang sikit~~~ kena tegas dan jangan bagi muka sangat~~~ so, terus terang~~~ "iya, aku terpaksa marah pelajar2 tue) ah, manopo di lah dorg mau cakap apa~~~ tp, sapa2 pn kena menjadi tegas jika keadaan tidak terkawal~~~ apapn, +ve nya~~~pelajar2 tue sangat happening habis~~~

then,
untuk kelas yang ketiga plak nama kelas nie tingkatan (3 Lavender),
pelajar2 dia sangat2 ok~~~ walaupun ada yang nakal2 sikit~~~ tp, mang ok lah~~~
secara jujur nya~~~ semua pelajar2 dalam kelas nie~~ semua cantik2, kiut2, manis2, manja2, handsome2~~~ eh, macam2 ada~~ (hehehehhe~~hehehe) tapi majority sangat lah pemalu~~~ ehehehehe~~hehehe~~~ kiut bah~~ aduh~~~
bila jak buat sesi suai kenal~~ semua macam excited gila~~~
"cikgu, minta no.HP..???cikgu minta bah FB cikgu???cikgu bangsa apa?cikgu sudah kawin?" hahahahah~~~ ini lah soalan2 yang tidak lekang dek mulut pelajar2 ni~~~ memang happening~~~
lepas tue~~ aku pn mula lah bagi kena pelajar aku nie~~~
"ah, kau sini JUSTIN BIEBER"~"ah, kau sini FAIZAL TAHIR~"ah, kau sini CHRIS BROWN" hahahahah~~~ ketawa berabis lah~~
mana lagi dengan karena pemalu~~~ kalo boley tembus tue lantai sampai ke kerak bumi dorang tgk~~~ tunduk yang pemalu sangat nie~~~comel lah~~~
mana lagi dengan kuat sangat ketawa kan kwn2 dorg~~~
isk, macam2 perangai~~ tp, memang sangat2 best~~
sampai lah~~~ tidak sedar akan waktu pulang~~~~ hahahahah~~~ sangat lah best~~~ :P

apapn,
melalui pengalaman menjadi guru ganti~~~
biarkan dorg buat apa dorg suka~~ tp, kena sentiasa ada dalam kawalan kita~~~
kita kena sporting dan kena tahu ambil peranaan~~~ kalo kita banyak ckp pn dorg tidak mahu dengan apa kita cakap xda guna juga~~~ so, kena tahu macamna mau ambil hati dorg, kena saiko dorg~~~ dan kena beri dorg perluang untuk tonjolkan diri~~~ hehehehehhe~~

~ just all for today~~~

ALL THE BEST



2 comments:

  1. besala tu beb.kna SABAR jela jwbnya. aku pn dulu trun naik tangga smpai brpeluh-peluh nie. rsa cam mo trcabut lutut pn ada..ahahahhaa. ya tul la tu, sbgai cgu kna pndai ambk peranan & jan SS (syok sndiri) jak..hihi. neway, oldabest to u beb~!! ;))

    ReplyDelete
  2. wah,....bestnya praktikal kan?.xsabar pula aku.hahaha

    ReplyDelete


Sharing is caring ^_^